Nieuw seizoen 'De Tiende van Tijl'
Opnames bijwonen?
Wilt u live genieten van de prachtigste verhalen en indrukwekkende optredens?
Dat kan! De opnames vinden plaats op 1, 3, 4 en 6 juni in de middag en 's avonds.
Aanmelden kan hier en is geheel gratis.

Paasspecial Tiende van Tijl: de Johannes Passion
Samen met drie jongeren neemt Tijl de Johannes Passion onder de loep. Deze drie jongeren hebben alle drie een andere religieuze achtergrond (Christelijk, Joods en Islamitisch) en onder leiding van Tijl verdiepen zij zich in de muziek van en het verhaal achter de Johannes Passion.

Paasspecial Tiende van Tijl - Johannes Passion, vrijdag 14 april om 21h10 op NPO2.

Hart & Ziel Lijst
In de week dat NPO Radio 4 de Hart & Ziel Lijst uitzendt, belicht Tijl elke avond op televisie een meesterwerk uit deze lijst.
Tot en met 30 september konden mensen hun stem uitbrengen op een muziekstuk dat hen troost, ontspant, inspireert, vrolijk maakt of ontroert. De uiteindelijke top-300 wordt in de week van 10 oktober uitgezonden op Radio NPO 4. Bovendien licht Tijl elke werkdag een bijzonder muziekstuk uit in een televisie-uitzending. 
Maandag tot en met vrijdag, 22.45 uur op NPO 2.
De Tiende van Tijl wint brons!

De Tiende van Tijl van AVROTROS heeft brons gewonnen in de categorie Variety op New York Festivals World's Best TV & Films. 


Op het internationale festival werden onderscheidende televisieprogramma's uit vijftig verschillende landen beoordeeld. Presentator Tijl Beckand: "De Tiende van Tijl heeft in Nederland een lans gebroken voor klassieke muziek op prime time. Super dat daar nu ook internationale waardering voor is gekomen. Ik ben trots op die bronzen medaille!"

Eerder dit jaar werd het vijfde seizoen van De Tiende van Tijl op NPO 2 uitgezonden. Op het festival nam het programma van Tijl het op tegen een zangtalentenjacht uit Zuid-Korea, en de uitzendingen van het Memorial Day Concert en Capitol Fourth-concert uit Amerika.
Gastcollege bij Jinek
Gisteravond was Tijl te gast bij Jinek om een tipje van de sluier op te lichten van het nieuwe seizoen van de Tiende van Tijl. Speciaal voor deze gelegenheid gaf hij, bijgestaan door het Matangi Quartet, een gastcollege over strijkkwartetten door de jaren heen, van Hayden tot Beethoven. Benieuwd naar de prachtige muziek en de verhalen achter deze stukken en hun componisten? Bekijk het fragment hier.
Tijl ♥ Klassiek - The collection
De eerste verzamelbox van de Tijl ♥ Klassiek collectie is een feit. Drie eerder uitgebrachte CD's zijn in deze box gebundeld voor nog meer luister plezier. 
"Vanaf mijn 14e luister ik fanatiek naar klassieke muziek. Spelen kan ik niet, luisteren des te beter. Begonnen bij Beethoven, geëndigd bij Gershwin en daartussen ben ik nog altijd van alles aan het ontdekken. De laatste jaren wordt me steeds vaker gevraagd: maak nou eens een mooi lijstje voor me, iets met alleen maar te gekke stukken. Nou, hier is mijn lijst! Maar dat niet alleen; bij elke track krijg je ook mijn persoonlijke verhaal. Want daarmee hoor je niet alleen dat het mooi is, je komt ook te weten waarom het zo mooi is." 
Tijl.

Tijl ♥ Klassiek - The Collection is te koop in onze webshop. 
©Beckand vult de Spiegelzaal!
Zolang als de muziek van Charles Beckand onaangeroerd in een laatje lag, zoveel hoogtepunten beleeft zij dit jaar. Zo was het muziekstuk 'Hereux Présage' afgelopen zondag te horen in de Spiegelzaal van het Concertgebouw, in uitvoering van The Atlantic Trio. 


Gemist of wilt u de misschien nogmaals beluisteren? Dat kan via deze link. Het fragment begint vanaf 30.30 min.

Geniet ervan en op naar het volgende hoogepunt!
Digitale bladmuziek
Muziek van weleer, voor een publiek van vandaag de dag
Inmiddels zijn de werken van Charles Beckand, de overgrootvader van Tijl, in de uitvoering van The Atlantic Trio opnieuw tot leven gekomen. 

De muziek van ©Beckand zijn na tientallen jaren van stilte dit najaar weer voor het eerst ten gehore gebracht voor een nieuw publiek. 


Naast het bezoeken van de verschillende optredens en het beluisteren van de cd, is het vanaf nu ook mogelijk om je de muziek eigen te maken. Alle bladmuziek is namelijk gedigitaliseerd en beschikbaar in onze webshop.

Lancering Aangenaam Klassiek 2015 & ©Beckand
Woensdagavond 30 september vond de feestelijke kick-off plaats van de campagne 'Aangenaam Klassiek'. Onder toeziend oog van Tijl als ambassadeur werd de release van Aangenaam Klassiek 2015 en ©Beckand groots gevierd. Als kers op de taart werd de volgende dag in de uitzending van 'PAUW' bekend gemaakt dat beide CD's op de dag van de lancering de platina status hebben bereikt.
Tijl Beckand is dit jaar de gedroomde ambassadeur van Aangenaam Klassiek met al zijn enthousiasme, kennis en liefde voor de klassieke muziek. "Klassieke muziek op een zo breed en toegankelijk mogelijke manier aan de mensen brengen: dat kan nooit genoeg gedaan worden. Klassieke muziek is van ons allemaal, daar moeten wij ons iedere dag bewust van zijn." De cd-box Aangenaam Klassiek bevat de belangrijkste releases van dit najaar.
 
De cd ©Beckand is dit jaar het geschenk bij Aangenaam Klassiek. De voorliefde van Tijl voor klassieke muziek komt niet uit een vreemde hoek blijkt na de opnames van ©Beckand. Op deze cd staan door Tijl zijn overgrootvader Charles gecomponeerde stukken. “Charles woont straks niet meer in het laatje van mijn ouderlijk huis. Nee, hij gaat op kamers!”
 
In het kader van de Aangenaam Klassiek campagne staan dit najaar nog een drietal instores gepland in Den Haag, Groningen & Maastricht waarbij Tijl meer vertelt over ©Beckand en The Atlantic Trio optredens verzorgen.

Wilt u een van deze instores bijwonen? Kijk hier voor meer informatie.
Vergeten componist komt weer tot leven: Tijl Beckand geeft geluid aan muziek van overgrootvader Charles Beckand

Bijna honderd jaar lang zag de bladmuziek van Charles Beckand, overgrootvader van Tijl Beckand, geen daglicht. Dit jaar zal zijn muziek voor het eerst klinken en zullen veel werken hun wereldpremière beleven. Afgelopen maanden namen musici van The Atlantic Trio, leden van het Radio Filharmonisch Orkest en het Nederlands Blazersensemble de muziek op. De lancering van de CD is op 30 september 2015 die uitkomt als geschenk bij Aangenaam Klassiek, waarvan Tijl Beckand dit jaar ambassadeur is.Amsterdam, 16 juni 2015

Muzikale Familiegeschiedenis

“Waar komt je passie voor klassieke muziek vandaan?” wordt Tijl Beckand regelmatig gevraagd.
“Voor mij is dat de ervaring vanuit thuis geweest, met cassettebandjes van mijn opa, de platen van mijn vader en een bijbaantje in de platenzaak”, aldus Tijl. Slechts enkele jaren geleden kwam hij in aanraking met de bladmuziek van zijn overgrootvader Charles Beckand (1866, Luik – 1924, Brussel). Hij realiseerde zich familie te zijn van een componist, zoals de velen die hij heeft besproken in zijn programma De Tiende van Tijl. Een besef dat leidde tot een duik in de familiegeschiedenis.

Familieleden haalden hun archieven van zolder en grondige research vond plaats in onder andere Luik en Brussel. De gevormde collectie, een bijzondere vondst bij Bibliothèque Nationale de France in Parijs en een aantal professionele reconstructies van missende pagina’s hebben geleid tot negentien complete werken. Een groot deel hiervan is te horen op deze CD. Met een uitvoering door topmusici en een bijzondere bijdrage van bariton Maarten Koningsberger wordt de luisteraar meegenomen naar de muziek uit het begin van de 20e eeuw, maar vooral ook naar het muzikale geschiedenisverhaal van de familie Beckand.

www.aangenaamklassiek.nl
Tijl Beckand ambassadeur Aangenaam Klassiek 2015
Tijl Beckand is in 2015 Ambassadeur van de Aangenaam Klassiek
campagne.
Aangenaam Klassiek is inmiddels een fenomeen. Al twintig jaar
wordt de consument ieder najaar getrakteerd op de gelijknamige campagne,
inclusief bijbehorende cd-box met de belangrijkste klassieke
cd-releases van het najaar. Dit jubileumjaar wordt, mede namens de
nieuwe ambassadeur Tijl Beckand, de campagne extra feestelijk
uitgedragen aan alle muziekliefhebbers in Nederland.

Tijl:
"Klassieke muziek op een zo breed en toegankelijk mogelijke
manier aan de mensen brengen: dat kan nooit genoeg gedaan worden.
Klassieke muziek is van ons allemaal, daar moeten wij ons iedere dag
bewust van zijn."
De Tiende van Tijl op reis: De Préludes van Frédéric Chopin
Op Tweede Kerstdag maakt Tijl Beckand in de special van De Tiende van Tijl een reis kriskras door Europa om een portret te maken van Frédéric Chopin en zijn onbetwiste meesterwerk de Préludes. 
Tijl start in de geboorteplaats van Chopin, Warschau. Daarna reist hij door naar Parijs waar Chopin een groot deel van zijn leven woonde en werkte. Maar ook Mallorca wordt in beeld gebracht: de plek waar hij het grootste gedeelte componeerde van zijn vierentwintig Préludes (op. 28). Tevens de plek waar tot op heden de piano staat waar hij zijn befaamde Préludes op componeerde. Tijl vertelt over het bewogen leven van de componist, zijn successen maar ook zijn angst voor spelen in het openbaar. 

Tweede Kerstdag 
Deze special over Chopin wordt uitgezonden op Tweede Kerstdag 2014 op NPO2 om 21.15 uur en is de derde special van De Tiende van Tijl. Zo maakte Tijl eerder een special over de Matthäus Passion van Bach en Le Sacre du Printemps van Stravinsky. 

Een CD/DVD met de tv special en een muziek cd met de 24 Préludes in een uitvoering van Martha Argerich is vanaf 27 december te bestellen via avrotros.nl/tiendevantijl 
TIJL IN CONCERT
TIJL LAAT JE NIET LOS!
Tijl Beckand en het Philips Symfonie Orkest o.l.v. Jules van Hessen presenteren TIJL IN CONCERT!!
Tijl Beckand werd als
cabaretier bekend door zijn optredens op de televisie en in het theater. 
Maar Tijl is een man met een missie die hij op alle mogelijke manieren, onder
andere in het tv-programma ‘De Tiende van Tijl’, uitdraagt. 

Hij laat de kijkers kennismaken met de mooiste klassieke stukken en zorgt er met zijn aanstekelijke bevlogenheid, zijn enorme kennis en zijn honger naar de verhalen achter de
muziek voor dat jong én oud(er) de muziek nog meer gaan waarderen ook! 

Op zondagmiddag 13
januari 2013 trad Tijl Beckand op met het Philips Symfonie Orkest in het
Muziekgebouw Frits Philips te Eindhoven. Hij vertelt, legt uit, licht toe en laat de luisteraar begrijpen, doorzien, plezier hebben, genieten. 

Terwijl Tijl vertelt, speelt het Philips Symfonie Orkest onder leiding van Jules van Hessen een fascinerende staalkaart van hoogtepunten uit het orkestrepertoire; het publiek geniet! Wie Tijl één keer heeft horen praten over klassieke muziek, is
voor altijd een ander mens. Tijl laat je niet los.

Tijl ♥ Klassiek – Muziek Tussen Aarde en Hemel
Het nieuwe album van Tijl Beckand, Tijl ♥ Klassiek – Muziek Tussen Aarde en Hemel, ligt nu in de winkel.
Op deze tweede CD staan elf prachtige stukken uit 300 jaar muziekgeschiedenis, voorzien van sprekend commentaar van Tijl. Bij ieder muziekstuk vertelt hij zijn eigen verhaal, soms ontroerend, soms geestig, altijd verrassend. Alle muziekstukken zijn op een apart schijfje ook los te horen, zonder commentaar.

Dit album is de opvolger van het succesvolle debuutalbum Tijl ♥ Klassiek – De Sleutel Tot De Schatkamer Van De Klassieke Muziek, waarmee Tijl een introductie tot de wereld van de klassieke muziek gaf. Het album is onderdeel van de Aangenaam Klassiek champagne en bevat o.a. ‘Midsummer Night’s Dream’ van Mendelssohn, ‘Vlucht van de hommel’ van Rimsky-Korsakov en ‘Neptunus’ uit ‘The Planets’ van Gustav Holst Air’.

“Op dit album Waan je midden in een paradijselijk landschap of vlieg door de ruimte naar de maan en verder. Van de oerknal tot nu: muziek tussen aarde en hemel.”, aldus Tijl Beckand.

Bestel hem nu hier.
Tijl ♥ Klassiek
Klassieke muziek is meer dan een hobby voor Tijl. Hoewel hij een beroerd pianist is, kan hij er wel over meepraten en bovendien is hij kleinzoon van cellist Edgar Beckand en achterkleinzoon van de laat romantische componist George Beckand. Maar belangrijkste wapenfeit blijft toch wel zijn 5.000 cd’s tellende collectie (zelf gekocht).
Doet hij ook nog wat met die kennis? Jazeker! Een droom kwam uit toen het programma De Tiende van Tijl (een televisieprogramma over passie voor klassieke muziek) de hoogste waardering kreeg tijdens de week van de vernieuwing op Nederland 3 en waarvan hij in 2011 een reeks mocht maken voor de AVRO.

Daarnaast geeft hij ieder jaar enkele succesvolle concerten in samenwerking met het Haagse Residentie Orkest met als doel een nieuw publiek warm te laten lopen voor de concertzaal. Tot slot is Tijl in 2010 benoemd tot ambassadeur van Stichting More die zich ten doel stelt om op vernieuwende en inventieve wijze klassieke muziek onder de aandacht te brengen van een jong, maar ook nog niet bereikt publiek.
 
Kijk hier voor de promo
Tijl ♥ Klassiek - De Sleutel tot de Schatkamer van de Klassieke Muziek
Met het dubbelalbum Tijl ♥ Klassiek - De Sleutel tot de Schatkamer van de Klassieke Muziek geeft TV/theaterman Tijl Beckand een introductie tot de wereld van de klassieke muziek. Hij koos 12 stukken uit het klassieke repertoire, en geeft daar zijn eigen verhaal bij. Soms ontroerend, soms geestig, altijd verrassend.
Alle muziekstukken zijn op een apart schijfje ook zonder commentaar te beluisteren. Zo staan o.a. ‘Air’ van Bach, ‘De dans van de suikerfee’ uit ‘De Notenkraker’ van Tchaikovsky en ‘Dans van de ridders’ uit ‘Romeo en Julia’ van Prokofjev op het album. 
 
Tijl over de cd:
“Een perfecte en met liefde gemaakte selectie uit meer dan 300 jaar muziekgeschiedenis. Muziek die gecomponeerd is met bloed, zweet en tranen… Welkom in een nieuwe wereld die je hart sneller gaat laten kloppen”.

Het album is samen met de nieuwe CD hier te koop.
Tijl Beckand op Facebook contact Tijl Beckand
 

twitter Lees op twitter

nieuws Ga naar volledig nieuws overzicht
gastenboek Ga naar het volledige Gastenboek
Laat bericht achter
Naar boven